Nu judecati ca sa nu fiti judecati

MATEI 7.1 Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.
Porunca aceasta de a nu-i judeca pe alții vizează următoarele domenii:
  • nu avem voie să judecăm motivul care a stat la baza acțiunii cuiva
  • nu avem voie să judecăm după aparențe (ioan 7.24, iacov 2:1-4) Adică dacă intră în adunare un primar și un cerșetor nu-l punem pe primar la amvon și pe cerșetor în spate.
  • nu avem voie să-i judecăm pe cei care au scrupule în privința unor chestiuni ce NU sunt în ele însele, greșite sau corecte (romani 14:1-5) Dacă un frate e convins că n-are voie carne de porc sau ține lunea și nu duminica, nu-l judeca.
  • nu avem voie să judecăm un alt credincios, vorbindu-l de rău (iacov 4:11-12)
Uneori aceste cuvinte rostite de Domnul Isus au fost intelese gresit de oameni, in sensul ca orice formă de critică ar fi interzisă. Indiferent ce s-ar întâmpla, spun ei pe un ton PIOS: "Nu judecați, și nu veți fi judecați". Dar Domnul Isus nu ne-a învățat că trebuie să fim niște creștini lipsiți de discernământ. Nu a stat niciodată în intenția Lui ca noi să renunțăm la facultatea de a discerne lucrurile în manieră critică. NT e plin de ilustrații din care reiese că oamenii au fost îndreptățiți să facă critici justificative cu privire la condiția, conduita sau învățătura altora. În plus există câteva domenii în care creștinului i se PORUNCEȘTE să ia o decizie, să facă distincție netă între ceea ce este bun și ceea ce este rău sau între mediocru și superlativ. Iată câteva din aceste domenii:
  1. când se ivesc dispute între credincioși acestea trebuiesc rezolvate în biserică în fața membrilor adunării care pot lua o decizie în problema respectivă (1cor6:1-8)
  2. biserica locală are DATORIA de a judeca păcatele grave săvârșite de membrii ei și a lua măsurile care se impun (mat18:17; 1cor5:9-13)
  3. credincioșii au DATORIA să judece învățătura predată de învățătorii și predicatorii care vestesc în mijlocul lor, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu (mat7:15-20, 1cor14:29; 1ioan4.1)
  4. crestinii trebuie sa discearna daca altii sunt credinciosi pentru a implini astfel porunca lui Pavel de la 2cor6.14
  5. cei din biserica trebuie sa judece care dintre barbati poseda calitatile necesare de a fi presbiteri si diaconi (1tim3:1-13)
  6. suntem chemati sa discernem care sunt cei nesupusi si turbulenti, care sunt cei fricosi, care sunt cei slabi si sa-i tratam in conformitate cu instructiunile pe care ni le dă Biblia în această privință (1tes5.14)
Luca 6.37 Nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi! Nu condamnaţi şi nu veţi fi condamnaţi! Iertaţi şi veţi fi iertaţi!
Două sunt lucrurile pe care dragostea nu le face: ea nu judecă și nu condamnă.
  • Mai întâi de toate nu trebuie să judecăm motivele oamenilor. Noi nu putem citi în inima cuiva și prin urmare nu avem de unde ști de ce acționează cineva într-un anumit mod.
  • Apoi nu trebuie să judecăm lucrarea, misiunea, isprăvnicia sau slujba altui creștin (1cor4:1-5). Dumnezeu este judecătorul în toate aceste cazuri.
  • În general nu trebuie să-i cenzurăm pe alții. Un spirit critic, care vânează mereu greșelile altora, va viola legea dragostei.
Există însă anumite domenii în care creștinii TREBUIE să judece:
  1. Adesea trebuie să judecăm dacă unii oameni sunt creștini adevărați. altminteri, nu am fi în stare să recunoaștem un jug inegal (2cor 6.14)
  2. Păcatul trebuie judecat, atât în familie, cât și în adunare. Pe scurt trebuie să judecăm să facem distincție între bine și rău dar nu trebuie să atribuim motive sau să atacăm caracterul cuiva.
1Cor4.5 De aceea, nu judecaţi nimic înainte de timpul potrivit, înainte să vină Domnul, Care va lumina lucrurile ascunse în întuneric şi va descoperi planurile inimilor. Atunci fiecare îşi va primi lauda de la Dumnezeu.
Se referă la lucrarea, misiunea, isprăvnicia sau slujba unui crestin. Dumnezeu este Judecatorul.

Iac 4:11 Fraţilor, nu vă vorbiţi de rău unii pe alţii! Cel care-l vorbeşte de rău sau îl judecă pe fratele lui vorbeşte împotriva Legii şi judecă Legea. Însă dacă tu judeci Legea, atunci nu eşti un împlinitor al Legii, ci un judecător.
A judeca după motivul care a stat la baza acelei fapte.



Pe același subiect:
2014-01-15 17 42 12

Articole Populare

Biblia vs Cartea lui Mormon

raspunsuri conquiztador

Cazul Pustan

Petrica Gaina - pastor Obreja Bautari