Să-i judecaţi pe cei dinăuntru

Chiar dacă sunt absent cu trupul, totuşi, în duh, sunt cu voi şi l-am şi judecat deja pe cel ce a săvârşit un astfel de lucru, ca şi cum aş fi prezent.

N-ar trebui să-i judecaţi pe cei dinăuntru? (1Cor5.3,12)

Atunci când un membru al bisericii comite un păcat grav de natură PUBLICĂ e necesară luarea unor acțiuni disciplinare în cadrul bisericii pentru ca biserica să-și poată menține caracterul sfânt, în ochii lumii și pentru ca Duhul Sfânt să poată lucra neîntristat în mijlocul ei.

 

Toți oamenii vorbeau din toate părțile, șușoteau, pentru că un păcat public grav trebuie pedepsit. Dacă se ajunge la o asemenea șușoteală înseamnă că biserica nu a luat măsuri. Corintenii nu păreau consternați de păcatul menționat (desfrâul, în cazul de față un membru al bisericii avea relații sexuale ilicite cu mama sa vitregă necredincioasă).

Corintenii ar fi trebuit să înțeleagă că gloria bisericii creștine constă nu în elocvența și darurile marilor ei învățători, ci în curăția morală și viața exemplară a membrilor ei.

Apostolul spune că dacă vor tolera chiar și un mic păcat moral, în sânul bisericii, acesta se va dezvolta în curând, corupând sau afectând grav întreaga părtășie a credincioșilor. Prin urmare se impune aplicarea unei discipline drepte și evlavioase ca să se păstreze adevăratul caracter al bisericii. Corintenii trebuie să ia acțiuni severe împotriva răului, să măture aluatul cel vechi, pentru ca să fie o plămădeală nouă sau curată.

 

Legăturile cu cei ce-și spun creștini dar care trăiesc în păcat sunt cele mai periculoase ! Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a nu apărea în nici un fel că am aprobat sau tolerat păcatul unei asemenea persoane !

Apostolul Pavel ne avertizează să nu avem nici o părtășie cu nici un om care se consideră frate dar care se lasă prins de păcate groaznice precum:

  • cei lacomi - categoria celor ce înșeală în afaceri sau în chestiuni financiare; de exemplu cei cu fraude fiscale va fi exclus din comunitate
  • extorcatori - cei ce se îmbogățesc prin recurgerea la mijloace violente (amenințări, asasinate); exemplu: cămătari, teroriști
  • idolatri/desfânați - cei ce se închină în fața unei persoane sau lucru sau care practică groaznicele păcate de imoralitate cu care este asociată întodeauna idolatria
  • bețivi - cei dedați la consumul excesiv de băuturi alcoolice
  • defăimători/batjocoritori - cei care folosesc FRECVENT cuvinte dure, necugetate împotriva altuia

Nu trebuie să luăm Cina Domnului cu o astfel de persoană, nici să luăm masa obișnuită cu el. Excepție ar fi de ex: soția creștină a cărui soț a fost exclus din biserică.

 

Credincioșii care practică păcatele de mai sus TREBUIE supuși ostracizării sociale, pentru a imprima în ei gravitatea fărădelegii comise și a-i determina să se pocăiască. Noi avem responsabilitatea de a-i judeca pe cei din sânul bisericii și a aplica disciplina plină de evlavie.

 

Pe același subiect:

Comentarii

Articole Populare

Diigo

Biblia vs Cartea lui Mormon

Cazul Pustan

Petrica Gaina - pastor Obreja Bautari